Hoe de Naked Chef het stroomnet betrouwbaar houdt

Jamie Oliver

04-05-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse ontwikkelaar van duurzame energieprojecten Renewable Energy Generation bouwt de komende twee jaar vier nieuwe bio-elektriciteitscentrales als aanvulling op zonne- en windergieprojecten.

De vier nieuwe elektriciteitscentrales kosten samen $ 39 mln en gaan draaien op gebruikte olie van restaurants. Onder andere de Jamie’s Italian-restaurants van de Britse televisiekok Jamie Oliver leveren de olie aan .

De nieuwe centrales zijn een aanvulling op de vier centrales die Renewable Energy Generation (REG) al in gebruik heeft. De bestaande bio-elektriciteitscentrales varieren in vermogen van 2 tot 18 megawatt en zijn speciaal geschikt om snelle pieken in de elektriciteitsvraag op te vangen.

“Het balanceren van vraag en aanbod op het stroomnet met generatoren zoals de onze wordt steeds belangrijker, nu meer en meer duurzame energie wordt opgewekt”, zegt Andrew Whalley, CEO van REG op de site BNEF. De waste-to-electricity-centrales kunnen snel opstarten en bijspringen als de productie van windparken of zonnecentrales onverwacht tegenvalt of de stroomvraag korte tijd hoger is dan verwacht.

Naast de bouw van de centrales op gebruikte kookolie is Renewable Energy Generation ook van plan te investeren in nieuwe wind- en zonneparken in Groot Brittannië. REG heeft op dit moment in totaal 800 megawatt aan duurzame opwekcapaciteit in beheer of in ontwikkeling. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BNEF, Renewable Energy Generation | Foto: really short, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie