Mekka: een mekka voor zonne-energie

Mekka: een mekka voor zonne-energie

24-09-2012 13:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De heilige stad Mekka is de eerste stad in Saoedi-Arabië waar een grootschalige energiecentrale wordt gebouwd om hernieuwbare energie op te wekken.

Op 5 januari 2013 zal de stad kiezen uit tenminste twintig bieders  die de centrale willen bouwen en  bedienen. De zonne-energiecentrale met een vermogen van 100 megawatt zal naar verwachting 385 gigawattuur per jaar produceren. Het project zal in juni 2013 van start gaan en binnen vijf jaar worden afgerond.

Meer olie over voor export

Saoedi-Arabië doet haar best om meer variatie te creëren in de energiemix, omdat het land door economische en populatiegroei steeds meer van haar eigen olie nodig heeft en er minder overblijft om te exporteren. Het koninkrijk is voor 86 procent van hun jaarlijkse omzet afhankelijk van de olie-export en door de populatiegroei van 3,2 procent per jaar groeit de binnenlandse vraag naar elektriciteit jaarlijks met 8 procent. Om meer van de waardevolle olie over te houden voor export, wil het land het onderzoek naar aardgas versnellen en meer zonne- en kernenergie ontwikkelen.

De overheid heeft $109 mrd (€84,5 mrd) aan investeringen nodig om de zonnecentrale te bouwen. Het doel is om in 2032 een derde van de energie in Saoedi-Arabië uit zonne-energie te halen. Vorig jaar kwam minder dan één procent van de energie uit hernieuwbare bronnen.

Meer zon dan in Griekenland

De nieuwe zonne-energiecentrale in het zonnige land is een grote stap in de goede richting. Het koninkrijk krijgt meer dan twee keer zoveel zonlicht als waar dan ook in Europa. De zonnestraling in Saoedi-Arabië tussen de 4,5 en 7 kilowatt per vierkante meter per dag. In Griekenland, één van de zonnigste landen in Europa, is dat slechts 1,7 kilowatt..

De elektriciteit die door het project wordt opgewekt zal gebruikt worden voor verlichting van onder andere 35 tunnels. Het project zal helpen de elekriciteitskosten van het land te dekken die nu ongeveer $26,6 mrd (€20,6 mrd) per jaar bedragen. Om energie op te wekken zal in de toekomst ook gebruik worden gemaakt van de 4.000 ton afval die Mekka dagelijks produceert, zegt burgemeester Osama al-Bar.

Visionair

Mekka kan een voorbeeld zijn voor andere steden uit het Midden-Oosten over hoe deze technologieën toegepast moeten worden. Dat zegt Adnan Amin, directeur-generaal van de International Renewable Energy Agency, een organisatie voor hernieuwbare energie. “Het is een visionair project, aangezien Mekka een speciale betekenis heeft over de hele wereld.”

Bron: Bloomberg

Foto: Fraz Ismat

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie