Stroomnet Zeeland krijgt upgrade met 10 megawatt accu

stroomkabels

04-05-2015 11:50 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf AES Energy Storage levert aan netbeheerder Delta in Zeeland een batterijopslagsysteem dat 20 megawatt regelvermogen levert.

Het energieopslag systeem reduceert de CO2-uitstoot en verlaagt de systeemkosten. De landelijke netbeheerder Tennet kan de snel reagerende accu gebruiken om 10 megawatt extra vermogen aan het stroomnet te leveren of te onttrekken.

Effectief levert de accu zo 20 megawatt regelvermogen, bruikbaar om bijvoorbeeld pieken en dalen in de stroomproductie van zonnepanelen en windturbines op te vangen. De accu’s nemen daarin de functie over van generatoren op aardgas of olie, die Tennet nu inzet om het voltage en de wisselstroomfrequentie op het stroomnet te stabiliseren. 

“We kijken uit naar de deelname van AES aan de markt voor frequentiebalancering”, zegt Ben Voorhorst, COO van TenneT. “Wij zijn van mening dat opslag, die voor extra flexibiliteit zorgt, een belangrijke stap is in de transitie naar een duurzame energievoorziening.”

AES Energy Storage kondigde recent aan ook in Noord-Ierland een batterijsysteem aan te leggen. In de eerste fase wordt ook dit project 10 megawatt groot maar een tweede fase van 90 megawatt is al gepland. AES Energy Storage heeft in de VS en in Zuid-Amerika al 172 megawatt aan energieopslagsystemen in gebruik. Het moederbedrijf AES beheert in Nederland 460 megawatt aan conventionele energiecentrales.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: AES | Foto: Erich Ferdinand, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie