Start-up bouwt goedkope wiebelwindmolen zonder wieken

Vortex

04-05-2015 15:39 | Door: Thijs ten Brinck

De Spaanse start-up Vortex Bladeless ontwikkelt een innovatieve paal die windenergie opwekt zonder molenwieken. De technologie is toepasbaar op zowel kleine als grote schaal.

Vortex Bladeless is opgepikt door de Spaanse oliemaatschappij RepSol en de Amerikaanse ontwikkelaar van windparken Terraform heeft naar verluid interesse in het wiekloos opwekken van windenergie. De technologie van Vortex Bladeless bespaart naar eigen zeggen ongeveer de helft van de bouwkosten van windparken en liefst 80 procent van de onderhoudskosten.

Wervelwind

De energieopwekkende pylonen van Vortex Bladeless beginnen door de voorbijrazende wind te wiebelen. Dankzij de vorm van de pylon ontstaat een lokale wervelwind die de turbine in resonantie brengt.

Onderaan de pylonen wordt de beweging via magneten omgezet in elektriciteit. Omdat de belangrijkste technologie en het grootste gewicht onderin de machines zit, vergt de wiekloze windturbine veel minder materiaal en kan hij toe met een veel lichter uitgevoerde fundering.

Vortex Bladeless werkt in eerste instantie aan een kleine versie die 4 kilowatt kan opwekken en geschikt is voor gebruik in de gebouwde omgeving. Een grotere variant van 1 megawatt volgt later en is ook bruikbaar in windparken.

Ewicon

Ook aan de TU Delft wordt gewerkt aan een wiekloze methode om windenergie op te wekken. Het Ewicon-concept uit Delft wekt energie op met elektrostatisch geladen waterdruppels.

Bekijk een video over Vortex Bladeless.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vortex Bladeless | Foto: Philippe Teuwen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie