Hoe metalen wieken windenergie nóg duurzamer maken

windenergie staal

05-05-2015 07:44 | Door: Thijs ten Brinck

Windmolenwieken leveren jarenlang hernieuwbare elektriciteit, maar zijn aan het eind van de levensduur moeizaam te recyclen. Wetenschappers werken aan een herbruikbaar en goedkoper alternatief.

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer instituut werken samen met collega’s van de Vrije Universiteit Brussel aan stalen windmolenwieken. Gebruik van metaal in plaats van glasvezelversterkt plastic voor de wieken is volgens de onderzoekers in het HyBlade-project duurzamer én voordeliger.

“Ten eerste maakt het gebruik van staal windturbines veel milieuvriendelijker, want ruim 90 procent van het materiaal kan gerecycled worden”, zegt Marco Pröhl, onderzoeker aan het Fraunhofer instituut. “Bovendien zijn stalen bladen in massaproductie tot wel 90 procent goedkoper te maken.”

Gebruik van staal maakt de productie bovendien sneller en accurater volgens Pröhl. Bij de productie van windturbinebladen uit vezelversterkt plastic komt veel handwerk kijken, productie met metaal is verregaand te automatiseren. Daar is in bijvoorbeeld de auto-industrie al veel ervaring mee.

De onderzoekers werken nu aan een prototype van een verticale windturbine met bladen van 2,8 meter lang. Deze zal voor de Belgische kust in de praktijk getest worden.

Een consortium van verschillende leveranciers in de windindustrie kijkt overigens naar mogelijkheden voor hergebruik van de conventionele windturbine bladen. Architectenbureau Superuse Studios uit Rotterdam heeft hierin een prominente rol.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Fraunhofer | Foto: Fraunhofer

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie