Abengoa bouwt bio-kerosinefabriek voor $ 200 mln

Vliegtuig

06-05-2015 10:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Spaanse technologieconcern Abengoa gaat in Nevada een fabriek bouwen die huishoudelijk afval omzet tot een vliegtuigbrandstof. De fabriek produceert bijna 40 miljoen liter per jaar.

Abengoa bouwt de fabriek in opdracht van het Amerikaanse bedrijf Fulcrum Bioenergy. De installatie in Nevada zal jaarlijks 200.000 ton gemeentelijk afval verwerken tot een ruwe bio-olie. Een door Fulcrum ontwikkeld proces zet deze olie vervolgens om in hoogwaardige vliegtuigbrandstof.

“Abengoa heeft de kennis en armslag om ons technische ontwerp om te zetten in een succesvolle commerciële fabriek”, zegt James Macias, CEO van Fulcrum. “Abengoa behoort wereldwijd tot de top tien constructiebedrijven en is op het gebied van duurzame technologie misschien wel de grootste.”

Abengoa en Fulcrum hebben een contract gesloten voor de vaste prijs van $ 200 mln. De fabriek moet in het derde kwartaal van 2017 in gebruik zijn.

Luchtvaart

Een van de investeerders in Fulcrum is Cathay Pacific, de luchtvaartmaatschappij van HongKong. Cathay Pacific kondigde in maart 2015 aan over een periode van tien jaar ruim 1,4 miljard liter biobrandstof bij Fulcrum te kopen.

Fulcrum werkt in de VS aan meerdere fabrieken. Samen gaan deze jaarlijks uiteindelijk meer dan een miljard liter biobrandstof produceren uit afval.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fulcrum | Foto: Tijl Vercaemer, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie