Robots poetsen 35 megawatt aan zonnepanelen, zonder water

schoonmaakrobot

06-05-2015 12:25 | Door: Jerom van Gemert

De miljoenen zonnepanelen van vijf zonnecentrales in het Midden-Oosten hebben robots als nieuwe schoonmakers. Dit zorgt ervoor dat de panelen optimaal blijven presteren en bespaart water.

Het Israëlisch bedrijf Arava Power heeft voor vijf zonnecentrales, met een totaal vermogen van 35 megawatt, schoonmaakrobots aangeschaft. Per maand maken de robots 5 miljoen zonnepanelen schoon. Het E4 robot-schoonmaaksysteem is ontwikkeld door het Israëlisch bedrijf Eccopia.

De zonnepanelen van Arava Power werden voorheen handmatig schoongemaakt. Dit kostte miljoenen liters water. Het automatische schoonmaaksysteem poetst met borstels en zonder water. Het robotsysteem heeft zijn eigen zonnepaneel, waardoor het volledig zelfvoorzienend is in energie.

Schoonmaakrobots

Er bestaan meerdere robots die zonnepanelen reinigen. Zo is er ook een robot van het Japanse Sinfonia Technology, die bovendien zonder rails werkt.

In woestijngebieden raken zonnepanelen vaak vervuild door zand en stof. Hierdoor leveren ze minder energie. De stroomopbrengst kan wel 40 procent lager zijn. Naast robots zijn er ook andere, low-tech, oplossingen. Dit aftersun-plantje zorgt bijvoorbeeld dat er minder stof opwaait.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Eccopia, Greentechlead | Foto: Eccopia

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie