Slim energie besparen door recycling smartphones

Slim energie besparen door recycling smartphones

26-09-2012 14:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het recyclen van zeldzame aardmetalen uit elektronische producten zoals smartphones, camera’s en tv’s kan veel energie besparen.

Dit stellen twee onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Yale. De hoeveelheid gerecyclede zeldzame aardmetalen is momenteel praktisch nul, terwijl het gebruik ervan snel toeneemt. Het speciale metaal indium is bijvoorbeeld onmisbaar bij de productie van touchscreens die steeds meer worden gebruikt in de productie van onder andere smartphones.

Energie-efficiënter dan delven

De metalen die worden gebruikt in elektronische gadgets zijn slechts in kleine hoeveelheden nodig. Hierdoor is de waarde die uit een recyclebaar product te halen valt te klein om recyclelaars te prikkelen om nieuwe, efficientere recyclingtechnieken te verzinnen. Dit is echter wel van groot belang, aangezien het delven van deze bijzondere metalen veel meer energie kost dan het recyclen ervan. De onderzoekers schatten dat recycling, afhankelijk van de gebruikte technologie, een factor tien of twintig minder energie verbruikt dan traditioneel delven.

Internationale regelgeving

Daarbij kunnen dit soort metalen in feite oneindig worden hergebruikt. Echter, in de praktijk is het recyclen van aardmetalen inefficiënt of wordt het helemaal niet gedaan. Dit komt onder andere doordat het design van producten vaak niet geschikt is voor recyclen en door slechte implementatie van de moderne recyclingtechonologieën. Tevens is de efficiëntie van recycling afhankelijk van menselijk gedrag. Meestal worden elektronische producten gewoon bij het huisafval gegooid. De onderzoekers stellen dat er internationale regelgeving nodig is om de recycling van zeldzame aardmetalen te verbeteren.

Foto: West midlands police

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie