Duitsland installeert record PV in 2011

Duitsland installeert record PV in 2011

10-01-2012 15:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Duitsland is in 2011 voor 7,5 GW aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is een kleine verbetering ten opzichte van het vorige record van 7,4 GW uit 2010.

Dat maakte het Duitse agentschap Bundesnetzagentur (BnetzA) vandaag bekend. De vraag naar zonnepanelen blijft daarmee onverminderd hoog. De totale productie van zonne-energie is opgelopen tot 18 mrd kWh per jaar, ongeveer 3 procent van de totale energieproductie in Duitsland.

De lichte stijging is opmerkelijk, aangezien de overheidssteun voor hernieuwbare energie de laatste twee jaar langzaam is teruggebracht. Verdere beperkingen liggen in het vooruitzicht. De huidige wetgeving bepaalt dat als er in het eerste kwartaal van 2012 nog 225 MW aan capaciteit aan zonne-energie wordt neergezet, dat de zogeheten feed-in tarieven met 15 procent worden verminderd. Anticiperend op het verminderen van de subsidies werd in december 2011 een piek van 3 GW aan geïnstalleerde capaciteit genoteerd.

Stroomrebellen

In Duitsland was 50 procent van alle zonnepanelen in 2010 in particulier bezit. Voor hernieuwbare energie in het algemeen was dit 51 procent. Door een uitgebreid en stabiel systeem van subsidies heeft de Duitse overheid haar burgers weten te overtuigen ook in duurzame energie te investeren. Het particuliere bezit vertegenwoordigt een aanzienlijke investering van €78 mrd in hernieuwbare energie. Daarmee hebben de 'stroomrebellen', de boeren die jaren geleden als eerste windmolens op hun daken installeerden en elektriciteit wilden terugleveren aan het net, wijd navolging gekregen.

Bron: Reuters, GREAIP

Foto: Flickr.com, Abi Skipp

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie