Grootste zonneboiler ter wereld verwarmt duizenden Denen

Denemarken

11-05-2015 10:30 | Door: Thijs ten Brinck

Bij het Deense dorp Vojens komt een zonnecollector met een oppervlak van ruim 50.000 vierkante meter. De installatie voorziet 2.000 huishoudens in de helft van de warmtebehoefte.

In een veld bij het Deense dorp Vojens, nabij de Deens-Duitse grens, komen honderden zonnecollectors te staan. Samen hebben de collectors een thermisch vermogen van 37 megawatt. De zonneboilers zijn aangesloten op een enorme zandput met een volume van 203.000 kubieke meter.

In deze goed geïsoleerde put wordt in de zomer water opgewarmd, tot een temperatuur van ongeveer 80 graden Celcius. In de winter gebruiken de bewoners van Vojens de opgeslagen zonnewarmte.

De installatie is bijna gebruiksklaar en heeft ongeveer € 16 mln gekost. De installatie draait zonder subsidie.

Eigen energievoorziening

Het warmtebedrijf van Vojens is in eigendom van de bewoners van het dorp. Sinds 2012 heeft Vojens al een 13 megawatt grote zonneboiler in gebruik. Dankzij de nieuwe zonneboiler kunnen 2.000 gezinnen extra voor 55 tot 60 procent van het jaar het huis verwarmen en douchen zonder dat daarvoor fossiele energie nodig is. Met alleen de zonnecollectoren zou dat maximaal een kwart van de tijd zijn.

Bekijk een filmpje over een kleinere maar vergelijkbare installatie bij het Deense dorp Dronninglund: 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ramboll, SolarThermalWorld | Foto: Mark Jensen,via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie