Hoe een hybride zonnecentrale altijd beschikbaar kan zijn

csp

12-05-2015 10:39 | Door: Thijs ten Brinck

Een pilotproject in Spanje combineert een thermische zonnecentrale met een warmtebuffer en een gasgestookte generator. Doel is een betere businesscase voor hernieuwbare energie.

Onder meer de Universiteit Wageningen werkt mee in het Europese Hysol-project in Spanje, dat nu zijn demonstratiefase in gaat. De thermische zonnecentrale met parabolische spiegels van het bedrijf ACS-Cobra heeft een biogasturbine gekregen, die bijspringt bij als er geen direct zonlicht is. 

In tegenstelling tot zonnepanelen zijn Concentrated Solar Power (CSP) centrales erg afhankelijk van direct zonlicht. De technologie is daardoor alleen interessant in regio’s met veel zonuren, maar ook daar is het soms bewolkt. De elektriciteitsproductie valt dan stil.

Duurzaam

De Spaanse centrale was al uitgerust met een warmtebuffer op basis van gesmolten zout. De beschikbaarheid van de CSP-centrale is daarmee al een stuk beter. Het Hysol-consortium verwacht met ondersteuning uit biogas de demonstratiecentrale op een volledig duurzame manier een 100 procent beschikbaarheid te geven. Daarmee kan de hybride zonne- en biomassacentrale op afroep elektriciteit leverenen zo een betere prijs per hernieuwbaar geproduceerde kilowattuur afdingen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universidad Politecnica de Madrid | Foto: German Aerospace, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie