Roosegaarde installeert energievliegers op Afsluitdijk

Kites

13-05-2015 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Innovatief kunstenaar Daan Roosegaarde gaat op de Afsluitdijk de vliegers van het Delftse start-up Kitepower installeren. Dat maakte hij bekend in De Wereld Draait Door.

Rijkswaterstaat gaat de komende jaren in totaal € 800 mln investeren in de vernieuwing van de Afsluitdijk. De ruim 80 jaar oude dijk moet worden versterkt en krijgt nieuwe keersluizen om meer water af te kunnen voeren. Daan Roosegaarde is ingeschakeld om van de Afsluitdijk een ‘internationaal visitekaartje van de Nederlandse waterbouwkunde’ te maken.

Roosegaarde past met dat doel onder andere energieopwekkende vliegers toe op het midden van de dijk. De vliegers van de start-up Kitepower, mede-ontwikkeld door de vorig jaar overleden Wubbo Ockels, wekken per stuk maximaal 20 kilowatt stroom op. Roosegaarde maakt van de energievliegers een lichtkunstwerk.

Duurzame energiedijk

De overheid ziet op de Afsluitdijk nog meer kansen voor het opwekken van duurzame energie. Minister Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu: “De dijk kan een voorbeeldfunctie krijgen als slimme dijk die niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar waarmee je ook energie kunt winnen, de regionale economie, recreatie en toerisme stimuleert en de natuur een impuls krijgt.”

Aan de Afsluitdijk loopt al een pilot met Blue Energy, een technologie om stroom op te wekken uit het mengen van zoet en zout water. Ook de getijdenturbines van Tocardo draaien al enige tijd op proef in de dijk. Ze wekken energie op uit het snel stromende water bij de spuisluizen die water uit het IJsselmeer afvoeren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: DWDD, Rijksoverheid | Foto: bertknot, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie