Superzweeftrein slaat 10 procent van Nederlandse stroom op

13-05-2015 15:06 | Door: Thijs ten Brinck

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) presenteert een baanbrekend concept voor energieopslag. De ondergrondse zweeftrein kan wind- en zonne-energie opslaan.

Een magnetisch zwevende sneltrein kan volgens onderzoeker Wouter Engels van ECN elektriciteit opslaan tegen 10 procent van de kosten van concurrerende systemen. "Op deze manier kun je echt kolen- en gascentrales uit gaan zetten, want die heb je dan niet meer nodig.” Een Energy Train op een cirkelvormig spoor met een doorsnee van 2,5 kilometer kan volgens ECN 10 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik opslaan. 

Het concept is volgens ECN "revolutionair". In perioden dat er teveel wind- of zonne-energie wordt opgewekt, wordt met die overtollige elektriciteit een zwevende MagLev-trein van pure massa in een vacuümtunnel in beweging gezet. De snelheid van de trein kan oplopen tot 2.000 kilometer per uur.

Duurzame Energie

In perioden dat er te weinig duurzame energie wordt opgewekt, kan deze kinetische energie weer worden omgezet in elektriciteit en aan het net worden geleverd. Op deze manier kan er acht uur lang 2,5 gigawatt elektriciteit opgeslagen worden of 48 uur lang 400 megawatt. 

ECN heeft het concept de afgelopen tijd voorgelegd aan verschillende experts uit het bedrijfsleven. De gesprekken brachten geen essentiële belemmeringen aan het ligt. Vanwege de enorme krachten zou het systeem voor de veilig ondergronds gebouwd moeten worden. Mede daardoor lopen de geschatte kosten op tot € 2 mrd. Engels: "Maar zelfs als je de enorme investering voor de bouw meerekent, is de Energy Train een stuk goedkoper dan bestaande technieken om elektriciteit op te slaan.”

Exportproduct

"Het systeem staat nog in de kinderschoenen, maar als we dit met Nederlandse technologie kunnen ontwikkelen levert dat op termijn een mooi exportproduct op. Het is een oplossing om tot een veel duurzamere samenleving te komen,” zegt Engels.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ECN

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie