Waarom een digitaal windpark geld oplevert

Digital Wind Farm, GE Power & Wind

20-05-2015 07:50 | Door: Willemien Groot

Een digitale versie van een bestaand windpark levert voldoende data op om de efficiëntie met 20 procent te verhogen. GE Power & Wind combineert Big Data met een nieuwe, modulaire windmolen.

Volgens GE is elke windturbine is uniek in zijn relatie tot het landschap en de wind. Met een digitale kopie van iedere windmolen in een windpark is heel nauwkeurig te zien hoe die zich afzonderlijk onder verschillende omstandigheden gedragen. Het technologiebedrijf presenteerde de innovatieve Digital Wind Farm tijdens een congres van de American Wind Energy Association (AWEA)

De Digital Twins staan in een simulatie van een nog te bouwen windpark. De bouwers van de werkende tegenhanger kunnen uitgebreid experimenteren met de hoogte van de pyloon, de grootte van de wieken en het vermogen van de turbine. Iedere windmolen is vervolgens op maat te bouwen voor zijn eigen plek in het park. In de visie van GE Wind & Power is het tijd voor modulaire windmolens, in plaats van de standaard exemplaren die nu op de markt zijn.

Hoger rendement

In het gebouwde park verzamelen tientallen sensoren per turbine informatie over de weersomstandigheden die ze vervolgens met elkaar uitwisselen. Speciale software maakt het mogelijk de windmolens als een eenheid te laten samenwerken voor de opwek van de meeste stroom.

Volgens GE Renewables kan die optimalisatie de stroomproductie tot 20 procent verhogen. Over de hele levenssduur zou een park met een geïnstalleerd vermogen van 100 megawatt tot $ 100 mln meer kunnen opbrengen.

Het technologiebedrijf verwacht eind dit jaar de eerste klanten voor de Digital Wind Farm.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fortune Magazine, Manufacturing.net | Foto: GE Power & Wind

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie