Wales krijgt onderwatervliegers van £25 mln

Minesto deep green getijdenenergiecentrale

20-05-2015 15:09 | Door: Jerom van Gemert

De kust van Wales krijgt de eerste commerciële Deep Green energiecentrale. De energiecentrale van 10 megawatt gebruikt onderwatervliegers voor energieopwekking.  

De Zweedse ontwikkelaar Minesto realiseert voor de kust van Wales een innovatieve getijdencentrale van 10 megawatt. De bouw begint in 2017, in 2019 moet de onderwatercentrale 8000 huishoudens van stroom voorzien.

Het totale project kost £ 25 mln. De Europese Unie subsidieert het project met £9,5 mln. De getijdencentrale komt in het noorden van Wales, bij Holyhead Deep. Minesto verplaatst ook zijn hoofdkantoor naar Wales. Met een kustlijn van 1200 kilometer kan getijdenenergie lokaal een belangrijke bron van duurzame energie zijn.

Minesto begint binnenkort al met de aanleg van een kleinere installatie van 500 kilowatt.

Deep Green

Het bedrijf Minesto is de ontwikkelaar van Deep Green getijdencentrales. Energieopwekking gebeurt door onderwatervliegers te laten zweven op een getijdenstroom. De vlieger beweegt zich in een traject met een 8-vorm en op de vlieger zit een turbine.

De vlieger beweegt sneller dan de getijdenstroom zelf. De onderwatervliegers zijn daarmee ook in getijdestromingen met een lage snelheid te gebruiken. Het concept van Minesto is goed te vergelijken met de windenergie-opwekkende vliegers van Google.

Onderstaand filmpje geeft een korte uitleg over Deep Green getijdenenergie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Minesto, Welsh European Funding Office, The Guardian | Foto: Minesto

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie