Eiland met 15.000 inwoners volledig op groene stroom

Kodiak

22-05-2015 08:05 | Door: Thijs ten Brinck

De inwoners van het Amerikaanse eiland Kodiak kunnen bijna volledig zonder fossiele brandstoffen. Waterkracht, windturbines en accu’s voorzien het eiland in 99,7 procent van de elektriciteit.

Kodiak stelde zich enkele jaren geleden ten doel om in 2020 95 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Vijf jaar eerder is dat doel ruimschoots gehaald. Op drie duizendste na is het eiland nu onafhankelijk van fossiele energie voor het stroomverbruik. Het scheelt het eiland jaarlijks $ 7 mln aan brandstofkosten.

Kodiak heeft ongeveer net zoveel inwoners als het Nederlandse eiland Texel, dat in 2020 ook energieneutraal wil zijn. Kodiak is wel een stuk groter. Het eiland bij Alaska is het een na grootste eiland van de Verenigde Staten.

Ook is het eiland een stuk minder plat. Mede daardoor kan Kodiak 80 procent van zijn stroom opwekken met waterkracht. Dieselgeneratoren vulden voorheen de tekorten aan, en verstookten jaarlijks bijna 11 miljoen liter brandstof.  

Hawaii

Met een zestal windturbines en uitbreidingen van de waterkrachtcapaciteit heeft Kodiak de dieselgeneratoren versneld overbodig gemaakt. Een accupakket van 3 megawatt houdt de spanning en frequentie op het geïsoleerde elektriciteitsnet van het eiland constant.

Kodiak is met zijn prestatie een voorbeeld voor het eiland Hawaii. De wetgevers van deze Amerikaanse staat besloten vorige week met grote meerderheid om de elektriciteit voor het eiland in 2045 volledig fossielvrij te generen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: EcoWatch, GreenTechMedia | Foto: Joseph, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie