Waterkrachtsector op zoek naar robuuste turbines

waterkracht stuwmeer

28-05-2015 09:51 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijven, universiteiten en turbineleveranciers slaan de handen in een om waterkrachtcentrales beter te laten aansluiten op andere duurzame energiebronnen.

Waterkrachtturbines leveren al decennialang goedkope hernieuwbare stroom. Met de introductie van variërende elektriciteitsprijzen en de opmars van andere duurzame bronnen als zonne- en windenergie hebben de stuwmeren ook een belangrijke balansfunctie gekregen. Dat leidt echter soms tot slijtage.

“Zeker vijf energiecentrales in Noorwegen hebben de afgelopen jaren problemen gehad met de turbines”, zegt Ole Gunnar Dahlhaug, professor aan de Noorse Teknisk-naturvitenskapelige Universitet. “Bij een stuwmeer in Noorwegen leidde een defecte turbine er toe dat de centrale een half jaar geen stroom kon produceren.”

Resonantie

Waterkrachtcentrales die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn geplaatst, zijn ontworpen voor continu gebruik. Nu de energiebedrijven steeds meer inspelen op de prijzen op de energiemarkt, gaan de turbines soms wel tien keer per dag aan en uit. Dat veroorzaakt onvoorziene trillingen en sommige turbines krijgen daardoor last van metaalmoeheid.

Om kostbare stilleggingen van elektriciteitscentrales in de toekomst te voorkomen is een groot onderzoek gestart. Statkraft, andere Europese energiebedrijven, turbineleveranciers en kennisinstellingen werken samen om de oorzaken van de slijtage in kaart te brengen. Met de kennis hopen de betrokken partijen de operatie van bestaande installaties te optimaliseren en nieuwe turbines beter te ontwerpen.

“Het is voor zover ik weet de eerste keer dat een hele industrie als team samenkomt om fundamenteel onderzoek te doen”, zegt Dahlhaug. “Het gaat om een technisch probleem waarmee iedereen te maken heeft of kan krijgen.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Phys.org | Foto: Bjoern Schwarz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.



Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie