Hoe een glas-in-loodraam elektronica oplaadt

Current Window

28-05-2015 12:30 | Door: Jerom van Gemert

Glas-in-loodramen bestaan al eeuwen. Stroomopwekkende ramen zijn ook al op de markt. De Nederlandse ontwerpster Marjan van Aubel combineerde die twee voor het opladen van elektronica.

Current Window is ontworpen door de Nederlandse Marjan van Aubel. Het gekleurde raam haalt stroom uit zonlicht. Gekleurde pigmenten in het glas genereren de stroom, die wordt opgeslagen in een accu in de vensterbank.

In de accu zitten USB-poorten voor elektronische apparaten. Een gemiddelde smartphone is door het stroomraam in zeven uur opgeladen. Van Aubel hoopt dat Current Window op grote schaal in openbare gebouwen, zoals scholen, kerken of bibliotheken, wordt toegepast. Daar kunnen de glas-in-loodramen gratis duurzame stroom opwekken voor iedereen.

Ramen die stroom opwekken zijn niet nieuw. In Canada staat een kathedraal met stroomopwekkende glas-in-loodramen. Het Amerikaanse bedrijf New Energy Technologies maakt SolarWindow’s. Het bedrijf maakt ramen met daarop een flinterdunne laag zonnecellen. De grootste uitdaging voor de ontwikkelaars zijn stroomopwekkende transparante ramen voor woningen en kantoren. Aan de TU Delft werken studenten aan die transparante stroomramen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Springwise, Want, Inhabitat, Curbed | Foto's: Wai Ming Ng via marjanvanaubel.com

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie