Na Tesla en BMW nu ook thuisaccu van Mercedes

Mercedes accu

03-06-2015 09:07 | Door: Thijs ten Brinck

Daimler, het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz mengt zich in de strijd rond elektriciteitsopslag. Ook de lithium-ion accu’s van Mercedes komen beschikbaar voor thuisgebruik.

Mercedes brengt thuis-accu’s met een capaciteit van 2,5 of 5,9 kilowattuur op de markt. Net als de Powerwall van Tesla kunnen consumenten de accu’s in serie schakelen, in dit geval tot een totale opslagcapaciteit van 20 kilowattuur. In de herfst van 2015 kan de levering van de accupakketten beginnen.

“Mercede Benz Storage laat zien dat Made in Germany lithium-accu’s een aantrekkelijke toekomst hebben”, zegt Harald Kröger, hoofd ontwikkeling E-Drive bij Mercedes-Benz. ”De accutechnologie heeft zich in miljoenen autokilometers bewezen. Nu versnellen we de transitie naar duurzame energie ook voor bedrijven en huishoudens.”

Mercedes

Accumotive, een volle dochter van Daimler, produceert de accu’s in Duitsland. Het bedrijf zegt ook al een eerste industriële energieopslag met Mercedes accu’s gerealiseerd te hebben. Deze installatie heeft nu een capaciteit van 500 killowattuur en wordt stap voor stap uitgebreid naar 3 megawattuur.

Tesla en BMW

De lancering van Tesla Energy, met de thuisaccu Powerwall en de industriële versie Powerpack, blijkt steeds meer een doorbraak in de energiemarkt. Concurrenten van Tesla counteren snel met eigen accuproducten, of hebben juist de aankondiging van Tesla afgewacht om te zien hoe de markt reageert en de prijzen zich ontwikkelen.

Vrij kort na Tesla presenteerde ook BMWi zijn eigen accupakket voor de consumentenmarkt, die nog sneller dan de concurrerende Tesla-accu op de Europese markt beschikbaar is. Nog geen maand later komt ook autoconcern Daimler nu met een huishoudelijk accupakket. In tegenstelling tot de stroomopslagproducten van Tesla en BMW is de accumodule van Accumotive, op de begeleiden de foto’s althans, niet voorzien van een designbehuizing. De Mercedes-accu lijkt meer geschikt voor inbouw in de muur.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Daimler | Foto: Daimler

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie