Britten exporteren getijdenproject naar China

Getijdenbaai

05-06-2015 07:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Tidal Lagoon Swansea Bay getijdenenergieproject heeft het Chinese bedrijf China Harbour Engineering geselecteerd als voorkeurspartner. De opdracht is ruim € 400 mln waard.

De plannen van Tidal Lagoon Power in de Britse Swansea Bay worden steeds concreter. De ontwikkelaars van de 320 megawatt grote geplande getijdenlagune bij de kust van Wales hebben de Chinese aannemer aangewezen als voorkeurspartner, voor de aanleg van onder andere de ringdam.

“We zien het Swansea Bay project als een baanbrekend plan dat de wereld een nieuwe type duurzame energie kan brengen”, zegt Lin Yi Chong, CEO van China Harbour Engineering Company tegen de website Businessgreen. “We hebben een voorstel ingediend om in het project te investeren en zoeken naar vergelijkbare plannen in Groot Brittannië en de rest van Europa.”

Tidal Lagoon Power kondigde eerder aan te werken aan nog eens vijf getijdencentrales in Groot-Britannië.

Export 

De mensen achter het Tidal Lagoon Project en China Harbour Engineering hebben daarnaast de intentie uitgesproken het concept samen ook in Azië te vermarkten. Aan de 18.000 kilometerlange kustlijn van China zijn er verschillende lagunes die in aanmerking komen voor het opwekken van duurzame elektriciteit. 

Of het eerste project in Wales doorgaat is nog wel afhankelijk van een gegarandeerde afnameprijs per opgewekte kilowatt, die de Britse overheid moet vaststellen. Als het project doorgang vindt dan zal het gehele plan naar verwachting € 1,4 mrd kosten.

Eerder haalden de Britse ontwikkelaars al € 200 mln op bij investeerders. Het Nederlandse waterbouwkundig ingenieursbureau Deltares heeft onderzoek gedaan naar de lokale zeestromingen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Business Green | Foto: Simon, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie