Zonnestroom van daken ruim voldoende voor alle huishoudens

zonnepanelen

08-06-2015 18:17 | Door: Thijs ten Brinck

Op alle Nederlandse daken die daarvoor geschikt zijn, past samen 64.000 megawatt aan zonnepanelen. Genoeg om het jaarverbruik van alle huishoudens ruim twee keer te dekken.

Dat schrijft Zonatlas op basis van eigen onderzoek. Met 64.000 megawatt aan zonnepanelen op alle geschikte daken is jaarlijks ruim 50 miljard kilowattuur op te wekken. Alle Nederlandse huishoudens samen verbruikten in 2013 23 miljard kilowattuur.

Zonatlas berekende met een computermodel dat er op daken van woningen, boerderijen, kantoren en andere gebouwen in totaal bijna 700 miljoen vierkante meter aan ruimte beschikbaar is. Zonatlas neemt alleen geschikte daken mee. Daar moeten minimaal vijf zonnepanelen op passen die niet of nauwelijks schaduw vangen van andere gebouwen of bomen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik

Met de zonnepanelen op alle geschikte daken is ruim twee keer in het elektriciteitsverbruik van alle Nederlandse huishoudens te voorzien. De huishoudens in Nederland verbruiken ongeveer een kwart van alle stroom die in Nederland geconsumeerd wordt. Het stroomverbruik is op zijn beurt ongeveer goed voor een kwart tot een derde van het totale energieverbruik van Nederland.

Zonatlas is beschikbaar in 230 Nederlandse gemeenten, voor de gemeenten waar Zonatlas nog niet actief is, is gebruik gemaakt van andere openbare data. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Solar Magazine | Foto: Wij krijgen kippen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie