Shazam voor stroomverbruik weet of het strijkijzer uitstaat

09-06-2015 15:51 | Door: Thijs ten Brinck

De Poolse start-up Ecoisme lanceert een gadget die het elektriciteitsverbruik in realtime in kaart brengt. De start-up heeft inmiddels zijn crowdfunddoel van € 50.000 behaald.

ecoisme

Het Ecoisme-apparaatje plug je thuis in in een willekeurig stopcontact. Eén sensor is genoeg en daarmee meet Ecoisme continu het stroomverbruik en herkent het verschillende ingeplugde apparaten binnen het huishouden.

“Na bijna twee jaar ontwikkelingstijd presenteren we de slimste oplossing om het energieverbruik te monitoren”, zegt Ivan Pasichnyk van Ecoisme. “Ondanks de krachtige en complexe technologie, is Ecoisme zeer eenvoudig in het gebruik.”

Signaal-analyse

Pasichnyk vergelijkt de sensor met de smartphone-app Shazam. Die app kan op basis van een kort muziekfragment herkennen welk nummer er op de radio is.

Ecoisme doet hetzelfde voor het stroomverbruik, door continu de veranderingen in spanning en stroom op het netwerk te meten. Daardoor merkt Ecoisme het bijvoorbeeld als de koelkastdeur openstaat, of als een strijkijzer ongewoon lang aan blijft staan. De sensor stuurt dan een melding naar een smartphone, zodat de gebruiker direct actie kan ondernemen. De app helpt zo niet alleen energie te besparen maar voorkomt mogelijk ook gevaarlijke situaties.

De Poolse start-up is niet de eerste die met dit concept komt. In Nederland zijn de start-ups Greeniant en Ipsum Energy met vergelijkbare toepassingen bezig. Deze bedrijven maken gebruik van slimmemeterdata. Ecoisme meet de stromen direct in het netwerk zelf. De start-up kan aan de slag, de financieringscampagne op Indygogo is geslaagd. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ecoisme | Foto: Ecoisme

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie