Power-to-heat als goedkope energieopslag

Stoom

10-06-2015 09:15 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse vereniging voor Elektrotechniek presenteert de kansen voor duurzaam opgewekte stroom in de markt voor warmtelevering. Stroom is volgens het instituut goed in te zetten om gebouwen te verwarmen.

Een onderzoek van de Duitse vereniging voor Elektrotechniek (VDE) vergelijkt de kansen van batterijopslag en Power-tot-heat. Bij power-to-heat wordt er warmte geproduceerd met tijdelijke overschotten aan hernieuwbare elektriciteit. Dit vervangt aardgas of andere fossiele bronnen bij het verwarmen van huizen en kantoren.

Volgens de VDE zijn elektrische boilers en warmtepompen net als accusystemen zeer goed in staat om stroomoverschotten snel op te vangen en zo de spanning op het elektriciteitsnet stabiel te houden. De geproduceerde warmte is direct te gebruiken of op te slaan in warmtebuffers.

Goedkoop of efficiënt

Warmtepompen leveren vooral efficiënt warmte uit stroom. Omdat ze warmte uit de bodem of de buitenlucht ‘lenen’ en opwaarderen, kan een warmtepomp met 1 kilowatt stroom tot wel 4 kilowatt warmte maken.

Aan de andere kant zijn simpele elektrische boilers goedkoop en eenvoudig te installeren. Deze boilers lijken technisch nog het meest op grote waterkokers. Ze hebben niet de efficiëntie van een warmtepomp, maar kunnen met de goedkope stroomoverschotten wel zeer voordelig warmte produceren. 

Belangrijk voor de inzet van beide systemen is een tariefstructuur die het gebruik van elektriciteitsoverschotten aanmoedigt. De positieve impact van accusystemen, warmtepompen en boilers op de stabiliteit van het elektriciteitsnet is het grootst als ze zijn aangesloten op laag- of middenspanningsnetten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: SolarServer | Foto: Alexey Ivanov, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie