Grote clownsneus maakt windmolen stuk productiever

Clown

10-06-2015 09:34 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse techconcern General Electric (GE) heeft een prototype windturbine ontwikkeld die efficiënter is dan een grote conventionele turbine. De EcoROTR wekt 3 procent meer duurzame stroom op.

De EcoROTR is een grote, maar vrij normale windturbine, voorzien van een grote halve bol die meedraait met de drie wieken. De bol heeft met een doorsnede van 20 meter en stuurt de wind die op het midden van de rotor valt, naar een plek verderop in de rotor. Zo wekt de windturbine 3 procent meer elektriciteit op. Een flinke stap voor een technologie die al tientallen jaren in gebruik is.

“Voor zover ik weet is er niets ter wereld dat hier op lijkt. Dit kan een gamechanger zijn”, zegt Mike Bowman, hoofdontwikkelaar duurzame projecten bij GE. “Het ontwerp ziet er heel gek uit, maar de werking is heel logisch.”

Verschillende foto's op het blog van General Electric laten het concept duidelijk zien.

Duurzame hefboom

De wieken van een windmolen zijn eigenlijk hefbomen. Hoe verder uit het midden de wind aangrijpt, hoe meer stroom er wordt opgewekt. “We kunnen de wieken niet veel langer maken. Ze zijn nu al nauwelijks meer te transporteren,” zegt Bowman. “Tegelijkertijd gaat de wind die nu door het met midden van een windmolen waait verloren. Dat lossen we hiermee op.”

Een team van de Iowa State University denkt met een kleine extra windturbine in het midden van de grote windmolenwieken zelfs 20 procent meer duurzame energie op te wekken. Deze onderzoekers hebben alleen nog schaalmodellen getest.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: GeReports | Foto: Mark Crossfield, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie