Booster brengt Drents groen gas naar landelijk aardgasnet

11-06-2015 15:21 | Door: Erik Verheggen

Attero, de Gasunie en Enexis bouwen een installatie die het Drentse overschot aan duurzaam groen gas naar het landelijke aardgasnet transporteert. Affakkelen in de zomer is niet meer nodig.

Dat meldt RTV Drenthe. Het groen gas van aardgaskwaliteit is afkomstig van vergisting van biomassa. Het gas wordt geïnjecteerd in het lokale aardgasnet, dat een druk heeft van 8 bar. Afvalbedrijf Attero uit Wijster produceert zoveel groen gas, dat ’s zomers een overschot ontstaat. Dat gas wordt afgefakkeld. 

Het landelijke aardgasnet heeft een druk van 40 bar. Met de Groen Gas Booster kunnen de betrokken bedrijven het Drentse gas naar de juiste druk brengen. Daardoor kan heel Nederland straks gebruik maken van het Drentse groen gas.

Attero opende in maart van dit jaar een 13 kilometer lange transportleiding voor biogas van het agrarische bedrijf Kloosterman uit Nieuweroord nar Wijster. Kloosterman levert per uur 800 kubieke meter biogas aan de Groen Gas Hub, waar het wordt opgewerkt tot groen gas van aardgaskwaliteit. 

Attero werkt ook samen met het Belgische ACP voor CO2-recycling. De bedrijven winnen het broeikasgas terug bij de opwaardering van biogas naar groen gas. Dat CO2 wordt gebruikt voor industriële toepassingen en de teelt van planten, groenten en bloemen. Jaarlijks gaat het om 4.000 ton CO2.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RTV Drenthe, Enexis

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie