Zwitsers boren 5 kilometer voor elektriciteit uit aardwarmte

zwitserland

16-06-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse bedrijf Geo-Energie Suisse heeft van het Kanton Jura toestemming gekregen om 4 tot 5 kilometer diep te boren voor een duurzame elektriciteitscentrale op warmte uit de bodem.

De Zwitserse geothermiecentrale krijgt een capaciteit van 5 megawatt en komt in de gemeente Haute-Sorne, dicht bij Basel. De centrale zal stroom leveren voor ongeveer 6.000 huishoudens. Ook de restwarmte komt via een warmtenet bij bedrijven en huishoudens.

Geo-Energie Suisse ziet de pilot als pionierswerk voor een technologie die in meerdere delen van Europa op grote schaal is toe te passen. Het concept kan volgens Geo-Energie Suisse fossiele of kernenergiecentrales vervangen, omdat de aardwarmte in tegenstelling tot wind en zonne-energie altijd beschikbaar is.

Ook in Nederland wordt het potentieel voor geothermieprojecten op deze diepte onderzocht, het bedrijf Transmark Renewables kijkt daarbij vooral naar Friesland, Utrecht en Noord-Brabant. In België werkt onderzoeksinstituut Vito aan plannen voor een eigen geothermiecentrale. Deze zou uiteindelijk tot 10 megawatt stroom van 4000 meter diep kunnen halen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Geo-Energie Suisse, Energie-experten.de | Foto: Tobiasvde, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie