Drie keer 10 gigawatt duurzaam in India, VS en Canada

India

17-06-2015 09:51 | Door: Thijs ten Brinck

Zonne-energie en windturbines zijn wereldwijd in opmars. Twee mijlpalen in Noord-Amerika tonen het succes en een megaproject in India geeft aan wat de toekomst te bieden heeft.

In Californië is inmiddels 10.000 megawatt aan zonneparken geïnstalleerd. In India bouwt het bedrijf Adani één zonnepark van 10.000 megawatt en in Canada is de grens van 10.000 megawatt aan windmolens bereikt.

Enorm zonnepark in India

Het Indiase industrieconcern Adani gaat in een joint venture met de overheid van de Indiase staat Rajasthan 10 gigawatt aan zonnepanelen installeren. Het park kost naar verwachting $ 9,3 mrd en moet in 2022 in bedrijf gaan. In Rajasthan bouwen Adani en de overheid samen ook een fabriek om de enorme aantallen zonnepanelen te produceren.

“We zijn op een missie om de wereldleider te worden in duurzame energietechnologie, met een speciale focus op zonne-energie”, zegt Gautam Adani, oprichter van de Adani Group in de India Times. “De ontwikkeling van dit zonnepark is onze bijdrage aan de ambitieuze duurzaamheidscampagne van onze premier.”

In India als geheel moet er volgens de plannen van premier Modi in 2022 ruim 175 gigawatt aan duurzame energiecapaciteit zijn geïnstalleerd. De regio Rajasthan neemt daarvan 25.000 megawatt aan zonnepanelen voor zijn rekening.

Californië voorbij 10.000 megawatt zonne-energie

Waar het in India nog om plannen voor de toekomst gaat, heeft Californië een mijlpaal behaald in de transitie naar hernieuwbare energie. In de Amerikaanse staat is in totaal 10,6 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat schrijft PV Magazine op basis van cijfers van de Solar Energy Industries Association (SEIA).

“Als het gaat om milieubescherming en het creëren van banen in de duurzame energiesector, geeft Californië de wereld een voorbeeld”, zegt Rhone Resch, president van de SEIA. In Californië is in het eerste kwartaal van dit jaar 718 megawatt aan zonneparken geïnstalleerd, voor een totale som van $ 1,7 mrd.

Canada bereikt mijlpaal in windenergie

Ook in Canada is de grens van 10.000 megawatt overschreden. Hier gaat het om windmolens. De afgelopen vijf jaar is in Canada jaarlijks gemiddeld 1.300 megawatt aan windturbines bijgeplaatst.

“De kosteneffectiviteit van windenergie, zonder CO2-uitstoot, vergroot de kans dat de groei nog jaren doorzet”, zegt Robert Hornung, president van de Canadian Wind Energy Association bij Recharge News. Windenergie is nu goed voor 5 procent van alle elektriciteit die Canada verbruikt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Indiatimes, PV Magazine, Recharge News | Foto: Arian Zwegers, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie