Drijvende zonnepanelen voorzien 50.000 huishoudens van energie

Drijvende zonnepanelen voorzien 50.000 huishoudens van energie

26-10-2012 10:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als het aan het Noorse adviesbureau DNV liggen er binnen enkele jaren eilanden van zonnepanelen uit de kust.

De zeshoekige eilanden zullen elk 42.000 zonnepanelen bevatten, dat gelijk staat aan de oppervlakte van een voetbalstadion. Meerdere eilanden kunnen met elkaar verbonden worden waardoor een zonnepaneelveld ontstaat dat maar liefst 50 megawatt aan energie opwekt. Zo’n 50.000 huishoudens kunnen van stroom worden voorzien met deze zonnige eilanden.

Je dak op zee

Het plan is ideaal voor drukbevolkte kuststeden, zoals Shanghai, New York en Rotterdam. In dergelijke steden leven veel mensen onder een dak waardoor er in verhouding tot het aantal mensen weinig ruimte is om zonnepanelen te plaatsen.

“We geloven er sterk in dat het drijvende zonneveldconcept een duidelijke oplossing biedt voor veel potentiële klanten, vooral in Azië en de verstopte megasteden aan de kust waar weinig mogelijkheden zijn om zonnepanelen op daken te plaatsen,“ zei Bjørn Markussen, hoofd van productie bij DNV.

Één met de zee

Het concept wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe techniek die zonnepanelen flinterdun en flexibel maakt. Daardoor kunnen zij bewegen op de deining van de golven. De constructie wordt versimpeld door de velden op te bouwen uit voorgefabriceerde modules. Met behulp van steigers worden de panelen met elkaar verbonden, zodat onderhoudsteams makkelijk bij hun werk kunnen.

Bron: Businessgreen

Foto: DNV

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie