Bacteriën in hamstermolen dagen windmolens uit

waterdamp

18-06-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de Columbia University zetten een eerste stap op weg naar het bruikbaar toepassen van verdampingsenergie. Bacteriën zetten de energie om in beweging.

De bacteriën zwellen op wanneer ze water opnemen en krimpen als het water weer verdampt. De microben, Bacillus subtilis, werken zo als een soort spier. Ozgur Sahin, bioloog aan de Columbia University was verrast over de krachten die hierbij vrijkomen.

“Ik had had nooit verwacht dat de microben zoveel mechanische energie zouden kunnen leveren”, zegt Sahin in Technology Review. “De bacteriën zijn zo stevig dat de vormverandering veel energie produceert.”

Sahin en zijn collega’s hebben de microorganismen in patronen aangebracht op plastics. In een filmpje demonstreren ze de bacteriën die, na aanbrengen van enkele druppels water, een karretje aandrijven.

Verdampingsenergie benutten

Dit karretje van 100 gram is volgens de onderzoekers slechts een begin. Sahin: “We weten dat het effect 100 keer sterker kan zijn als we een paar problemen oplossen.”

Als dat lukt, dan kunnen de microben in grote drijvende installaties op termijn concurreren met windturbines en golfslagcentrales. “Verdamping is een fundamentele natuurkracht”, zegt Sahin. “Het is overal en altijd beschikbaar en bevat meer energie dan wind en golven.” 

Bekijk een filmpje over de prototypes van de Columbia University.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MIT Technology Review, Columbia University | Foto: Image Editor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie