Pukkelpoppodium draait volledig op wind, zon en accu's

pukkelpop

18-06-2015 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische popfestival Pukkelpop experimenteert deze zomer met een duurzame smartgrid op een deel van het festivalterrein. Windturbines, zonnepanelen en accu’s voorzien het festival van stroom.

Voor de dertigste editie van Pukkelpop heeft de organisatie gekozen voor een duurzaam experiment. Het minifestival Baraque Futur valt binnen het grote Pukkelpop en draait op hernieuwbare energie.

“We gaan geen beloftes maken, maar dit is wel het begin van de droom om een duurzaam festival te organiseren, een festival dat zijn eigen energie maakt”, zegt Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine in Het belang van Limburg. “We betrekken al onze medewerkers en leveranciers hierbij, en dat zijn er honderden.”

Pukkelpop experimenteerde eerder al met zonneboilers voor de douches, en podia die deels op zonne- en windenergie draaien. Tijdens de laatste editie bracht Pukkelpop ook het energie-, brandstof- en waterverbruik en de afvalproductie al gedetailleerd in kaart. Op basis van de vergaarde informatie werkt het festival gericht aan het verlagen van de milieu-impact.

Smartgrid

Met Baraque Futur neemt Pukkelpop meer risico. Alle stroomverbruikers en energieopwek worden in een energienet met batterijopslag verbonden. De smartgrid voor het festival is slim, maar ook complex. “We houden er rekening mee dat we met dit experiment op onze bek kunnen gaan, maar we willen het wel proberen”, zegt Mahassine. “Wie vooraan in het peloton wil rijden, moet durven op zijn gezicht te gaan.”

Het driedaagse festival Pukkelpop begint op 20 augustus 2015 in het Belgische Hasselt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: HbvL, Pukkelpop | Foto: riccardo f.m., via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.



Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie