IEA: China voorbeeld voor westerse en ontwikkelingslanden

China

19-06-2015 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

China verdient meer waardering voor de inspanningen op het vlak van duurzame energie. Ook aan de kolencentrales die het land bouwt kunnen andere ontwikkelingslanden een voorbeeld nemen.

Dat zegt Maria van der Hoeven, het Nederlandse hoofd van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een interview met de BBC. Volgens Van der Hoeven denken veel mensen over China nog zoals het decennia geleden was. Inmiddels spendeert China net zoveel aan schone energie als de EU en de VS samen.

“China heeft de grootste windenergiemarkt ter wereld”, zegt Van der Hoeven. “In de afgelopen 10 jaar heeft het land het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsmarkt van nihil tot bijna een kwart gebracht.”

China is daarmee volgens de IEA op de goede weg. De enorme investeringen van het land in hernieuwbare energie, $ 80 mrd in 2014, maken duurzaamheid bovendien ook voor de rest van de wereld betaalbaar. De Chinese massaproductie heeft de prijs van zonnepanelen in enkele jaren met 70 procent omlaag gebracht.

Steenkool

China bouwt nog steeds veel nieuwe kolencentrales, maar is ook begonnen met het slopen van oudere centrales. De nieuwe generatie elektriciteitscentrales op steenkool zijn veel efficiënter. Als ontwikkelingslanden net als China investeren in efficiënter gebruik van fossiele energie dan staat effect gelijk aan alle CO2-maatregelen van de EU, zegt van der Hoeven.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BBC | Foto: M M, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie