Kabinet zet in op 16% duurzame energie

Kabinet zet in op 16% duurzame energie

29-10-2012 16:35 | Door: Mark Beumer

Het kabinet-Rutte II zet in op 16 procent duurzame energie in 2020. Daarvoor trekt het ongeveer €500 mln uit over de kabinetsperiode.

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. Om dit te realiseren worden de uitgaven van de belangrijkste subsidiepot voor duurzame energie, de SDE+, verhoogd. Tot 2017 zal er in totaal €495 mln extra worden uitgegeven. Het budget van de SDE+ was €1,7 mrd in 2012.

Ook komen er middelen beschikbaar voor het stimuleren van het meestoken van biomassa in kolen- en gascentrales. Zoals al eerder bekend werd zijn de duurzame maatregelen van het Lenteakkoord volledig teruggedraaid, met uitzondering van de subsidie op zonnepanelen.

De invloed van de PvdA laat zich voelen. In augustus waarschuwde het Planbureau van de Leefomgeving er nog voor dat Nederland afstevende op een energiemix die in 2020 voor 7 tot 10 procent uit hernieuwbare energie zou bestaan. Nederland heeft zich in Europa gecommitteerd om 14 procent hernieuwbare energie op te wekken in 2020.

'Prioriteit'

Energiebesparing krijgt 'prioriteit' van het nieuwe kabinet. Voornaamste instrument daarvoor zijn de Green Deals, waarmee het kabinet probeert belemmerende wet- en regelgeving weg te nemen.

Opvallend is verder dat het kabinet sterk lijkt in te willen zetten op windenergie op zee. Samen met energiebedrijven en de Nederlandse offshore industrie zal het kabinet initiatieven nemen om 'innovatie in deze veelbelovende sector te stimuleren' en zo de kostprijs versneld omlaag te brengen.

Zonnepanelen

Ook consumenten die zelf decentraal energie opwekken lijken een steun in de rug te krijgen. Het kleinschalig, duurzaam opwekken van energie wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting. Het akkoord noemt naast kleinverbruikers specifiek coöperaties.

Voorwaarden zijn wel dat er nog geen rijkssubsidie wordt ontvangen en dat deze energie 'in hun nabijheid' is opgewekt. Of dat een einde betekent aan de veelgenoemde salderingsproblematiek is onduidelijk.

 

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Mark BeumerPriority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie