Kolenland Polen zet vol in op zonne-energie

Kolenland Polen zet vol in op zonne-energie

30-10-2012 12:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 Een onverwachte wending: kolenland Polen neemt het duurzame stokje over nu andere EU-landen door de crisis terugkrabbelen.

De Poolse regering wil een slimme slag slaan door investeerders aan te trekken die door magere resultaten in de zonnepanelenindustrie een nieuw onderkomen zoeken. Veel bedrijven in de Europese zonnesector zijn in moeilijkheden geraakt door teruglopende subsidies en een overvloed van goedkope, Chinese zonnepanelen.

In Polen worden investeerders vanaf 2013 welkom geheten met een vaste prijs voor zonne-energie van 1,31 zloty per kilowattuur (€0,32) voor projecten tot 100 kilowattuur en groencertificaten ter waarde van €172 per megawatt voor grotere projecten.

Op de loer

Duitse zonne-energiebedrijven als Gehrlicher Solar AG en Conergy AG staan al in de startblokken om zaken te doen met het buurland. Volgens de president van de Poolse Associatie voor Zonne-energie, Stanislaw Pietruszko, liggen ook Chinese bedrijven op de loer.

Nieuwe investeerders moeten het aandeel van zonne-energie in de Poolse energiemix met een factor 200 vermenigvuldigen. De 3 megawatt aan capaciteit nu moet uitgegroeid zijn naar 600 megawatt aan zonne-energie in 2020. Ter vergelijking: Duitsland, wereldleider zonne-energie, zit op 30.000 megawatt.

“Het Poolse ministerie van Economie verwacht 50 megawatt aan capaciteit volgend jaar en in 2020 600 megawatt, maar naar mijn mening wordt het veel meer,” zei Pietruszko.

Ambitieus

Ook bij de Poolse economie sloeg de crisis hard in, maar Polen is als enige EU-land niet in recessie geraakt. Het land beseft dat het door zijn nieuwe welvaart in staat is om in te zetten op de toekomst.

Op dit moment wekt Polen nog 85 procent van zijn energie op via kolencentrales, maar daar wil het vanaf. In 2020 moet het aandeel duurzame energie gestegen zijn tot 15,5 procent. Daarmee haalt het de 20-20-20-doelstellingen, net als Nederland, niet. Met een gemiddeld inkomen dat de helft is van Nederland ligt de lat echter aanzienlijk hoger dan de 16 procent die Rutte en Samsom voor ogen hebben.

Bron: Bloomberg

Foto:  PolandMFA

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie