Markt voor slimme-meterdiensten groeit snel

Eneco Toon

22-06-2015 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Al bij 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens is een slimme meter voor de registratie van energieverbruik geïnstalleerd. Dat biedt kansen voor ICT-bedrijven die energiebesparende software aanbieden.

De grootschalige uitrol van slimme meters in Nederland is begin 2015 begonnen. Bij bijna 19 procent van de 8 miljoen huishoudens is het aardgas- en elektriciteitsverbruik nu digitaal en op afstand te meten. Dat aandeel groeit bovendien snel.

“Omdat er inmiddels bij anderhalf miljoen adressen een slimme meter aanwezig is, loont het voor marktpartijen de moeite om met hun producten en diensten hierop aan te sluiten”, zegt André Jurjus, directeur van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. “Jaarlijks komen er ruim een miljoen adressen bij waardoor het potentiele afzetgebied sterk groeit.”

Energiebesparing en privacy

De slimme meters maken voor energieleveranciers en consumenten de administratie eenvoudiger. Bij overstappen van leveranciers worden de meterstanden automatisch doorgegeven. De slimme meters, en diensten die op de meetdata inspelen, geven huishoudens ook inzicht in besparingskansen.

“Als je de slimme meter koppelt aan een energieverbruiksmanager, dan wordt de meter pas echt slim”, zegt Jurjus. “En dan zijn energiebesparingen van 10% in de praktijk goed haalbaar.” Onder andere Eneco en verschillende start-ups spelen in op de mogelijkheden van slimme meters. 

Naast de besparingen bij de huishoudens zelf, geeft de verbruiksdata ook voor de netbeheerders inzicht in kansen om de vraag en het aanbod van energie beter te balanceren. Ondanks grote ophef in het verleden over privacy-risico’s van slimme meters lijken de meeste huishoudens de slimme meters te accepteren. Jurjus: “Slechts 3% van de mensen weigert de slimme meter.” 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Netbeheer Nederland | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie