Wat uilen dodelijk maakt, maakt windmolens stiller

Uil

22-06-2015 19:02 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers hebben een bekleding voor de wieken van windturbines ontwikkeld, gebaseerd op de vleugels van uilen. De windmolens veroorzaken zo minder geluidsoverlast en kunnen daarom meer stroom produceren. 

Windmolens worden bij harde wind vaak geremd om geluidsoverlast te voorkomen. Stillere windmolens hebben minder remming nodig en kunnen daardoor meer energie opwekken. Voor een gemiddeld windmolenpark kan dit oplopen tot enkele megawatts aan extra opwekvermogen.

Wetenschappers aan de University of Cambridge zijn geïnspireerd door het vermogen van uilen om te vliegen zonder geluid te maken. Het donzige oppervlak van de vleugels zorgt voor verstrooiing van het geluid en helpt de vogels om prooien geruisloos te naderen. 

De onderzoekers hebben verschillende materialen getest om ditzelfde effect te realiseren bij de wieken van een windmolen. De beste bekleding voor de wieken, gemaakt met een 3D-printer en geïnspireerd door de uilenvleugels, leverde een geluidsvermindering op van 10 decibel (dB).

Decibel

In Nederland mag een windmolen een woning niet blootstellen aan meer dan 47 dB, dat is ongeveer gelijk aan het aantal dB dat rustig verkeer geeft op een afstand van 30 meter. Een gemiddelde windmolen produceert dezelfde hoeveelheid dB(A) als een grasmaaier. Dat is 105 dB(A) aan geluid. De dB(A) is een eenheid voor de sterkte van geluid, gecorrigeerd voor het menselijk oor. Op een afstand van 500 meter van een windmolen is de sterkte van dit geluid afgenomen tot 40 dB(A), net zoveel als een koelkast. 

In Nederland zijn er veel mensen die geluidsoverlast ervaren van windmolens. Sommige mensen die één tot twee kilometer van een windmolenpark wonen klagen over geluidsoverlast. Stillere windmolens kunnen de klachten verkleinen en zo binnen de grensen van vergunningen meer windenergie opwekken.

De onderzoekers willen de bekleding verder ontwikkelen, en zeggen dat het geschikt is voor ieder type wiek of vleugel. Dus ook voor vliegtuigvleugels en computerventilators. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Eurekalert, University of Cambridge, Wijwillendrechtsewind, Burenvanlageweide | Foto: Mark A Coleman via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie