Rechtszaak Urgenda leidt tot concrete klimaatverplichting

Nederlandse flag

24-06-2015 10:49 | Door: Thijs ten Brinck

Nederland moet in 2020 de CO2-uitstoot met een kwart hebben teruggebracht ten opzichte van het peiljaar 1990. De rechter stelt daarmee de duurzame organisatie Urgenda grotendeels in het gelijk. 

De rechtbank in Den Haag heeft zich vandaag uitgesproken in de door Urgenda aangespannen rechtszaak over de duurzaamheidsinspanningen van de Nederlandse staat.

Urgenda, een organisatie die zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie, eiste van de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 40 procent te reduceren ten opzichte van 1990. De rechter heeft geoordeeld dat dit minimaal 25 procent moet zijn. Directeur Marjan Minnesma van Urgenda spreekt bij de NOS toch van een grote overwinning:  "Dit is wat je altijd hoopt, maar iedereen zei 'dit gaat nooit gebeuren'."

Jurisprudentie 

De rechter spreekt van een zeer lastige en complexe zaak, maar spreekt zich duidelijk uit in het voordeel van Urgenda en de 900 mede-eisers die zich in de klimaatzaak voegden: "Berusten in geringere reductie is onrechtmatig."

De uitspraak heeft volgens Minnesma wereldwijd grote gevolgen. Met deze jurisprudentie kunnen mensen en organisaties overheden overal ter wereld aanspreken op het terugdringen van CO2-uitstoot, zegt zij. Onder andere in België is door duizenden mensen een klimaatzaak aangespannen tegen de overheid.

Urgenda spande de rechtszaak aan, omdat de organisatie meent dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de CO2-uitstoot te laten dalen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NOS | Foto: David van der Mark, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie