Waarom ECN zonnepanelen optimaliseert voor de schaduw

zonnepaneel

25-06-2015 15:20 | Door: Thijs ten Brinck

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat schaduwtolerant is. Zonnepanelen staan bij voorkeur in de volle zon maar schaduw is niet altijd te vermijden. 

Samen met de bedrijven Eurotron, Heliox en Staffier Solar heeft ECN het Tessera-zonnepaneel ontwikkeld. Volgens het onderzoeksinstituut een doorbraak in de zonnepanelenmarkt.

De schaduwtolerante zonnepanelen maken gebruik van door ECN ontwikkelde back-contact technologie. De elektrische contacten van deze zonnecellen zijn bevestigd aan de onderkant van modules. Samen met een slimme omvormer verhogen die de prestaties van de zonnepanelen bij gedeeltelijke schaduwbedekking.

Strak en symmetrisch

Gangbare zonnepanelen produceren tot 30 procent minder stroom als slechts 1 procent van een paneel bedekt wordt door schaduw. Schoorstenen en dakkapellen zijn daarom vaak een bepalende factor voor de ligging van zonnepanelen op het dak.

Met de Tessera-panelen is de impact van een beetje schaduw veel kleiner. Behalve een hogere opbrengst kunnen panelen ook esthetischer worden geplaatst, zonder gevolgen voor de terugverdientijd.

ECN ontwikkelde met machinebouwer Eurotron ook een machine om zonnepanelen in afwijkende maten te produceren. Dat geeft, samen met de schaduwtolerantie, nog meer ontwerpvrijheid en flexibiliteit voor zonnepanelen in de bebouwde omgeving.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ECN | Foto: Bernd Sieker, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie