Biobrandstof voor €0,31 per liter

Biobrandstof voor €0,31 per liter

01-11-2012 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een lage prijs aan de pomp voor brandstof die CO2 uit de lucht haalt in plaats van uitstoot. Het is mogelijk dankzij lokale raffinaderijen. 

De ruwe olie waarmee raffinaderijen in bijvoorbeeld Rotterdam werken komt vaak uit vergelegen gebieden. Eenmaal aangekomen wordt de olie verwerkt tot benzine waarna het weer een lange reis naar zijn eindbestemming onderneemt.

Vers van de lokale boer

Het Amerikaanse bedrijf Cool Planet Energy vond een oplossing om de transportkosten en daarmee ook de brandstofkosten flink omlaag te brengen. Bio-afval is gelijkmatiger verdeeld over de wereld dan olie en daar maakt het bedrijf handig gebruik van. Het bedrijf introduceerde raffinaderijen ter grote van een zeecontainer om biobrandstof en houtskool te produceren. Door de kleine omvang kan de biobrandstofraffinaderij op lokaal niveau worden ingezet, in tegenstelling tot conventionele aardolieraffinaderijen.

De besparing op transportkosten zorgt voor de lage prijs aan de pomp, terwijl het houtskool als mest kan worden ingezet. Volgens het bedrijf moet het kunnen voor €1,5 per gallon, wat neerkomt op €0,31 per liter. Daarbij zorgt deze biobrandstof voor een CO2-reductie van 150 procent, doordat de houtskool als mest wordt gebruikt waardoor er meer planten groeien die CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast werken de raffinaderijen alleen met restproducten in plaats van met eetbare gewassen. Om deze reden heeft het geen invloed op de voedselprijzen.

De onderneming wordt gesteund door een aantal grote investeerders zoals Google North Bridge, BP,  en ConocoPhillips. De komende drie jaar zullen er dertig raffinaderijen van de band af rollen en in 7 to 8 jaar tijd zullen dat er 400 zijn. De onderneming heeft al biobrandstoforders ter waarde van  $500mln (€385mln) binnengesleept.

Bron: Greenbiz

Foto:  CoolPlanetBioFuels

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie