TU Delft geeft lithiumaccu’s boost met kernreactor

Neutron

26-06-2015 13:31 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan het Reactor Instituut van TU Delft geeft nieuwe inzichten over de interne werking van lithium-ionaccu’s. Batterijen kunnen daarmee efficiënter en sneller op- en ontladen.

De wetenschappers van de TU Delft hebben accu’s tijdens het opladen doorgelicht met inspectietechnologie uit de onderzoeksreactor van de universiteit. De nieuwe inzichten zijn volgens onderzoeker Marnix Wagemaker direct toepasbaar in de industrie.

‘Eigenlijk is het een kant-en-klaar recept voor de producenten van batterijen om hun product te verbeteren”, zegt Wagemaker. “Ook al zou dat maar een paar procent verbetering betekenen, dan levert dit wereldwijd gezien toch al een enorme efficiencywinst op.”

Dankzij de nieuwe kennis kan onder meer de interne elektrische weerstand van de batterijen omlaag. Dat versnelt het opladen van de accu’s en verlaagt energieverliezen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Energy Materials.

Neutronen uit Delft

De interne chemie en de werking van de batterijen was met conventionele technologie niet in beeld te brengen. Wagemaker: “Er was dus relatief weinig kennis over welke factoren er nu precies een rol spelen rond het laden en ontladen van de batterijen, en hoe je dat proces eventueel sneller en efficiënter zou kunnen maken.”

Wanneer neutronen, elementaire deeltjes die de onderzoekskernreactor produceert, botsen met lithium-ionen ontstaan andere subatomaire deeltjes. De onderzoekers kunnen die reactieproducten precies volgen en zo herleiden hoe de lithiumdeeltjes zich onder gebruiksomstandigheden in de accu’s bewegen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TU Delft | Foto: Kevin Gill, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie