Aandeel duurzame energie in Nederland stijgt 16,7 procent

zonnepanelen

29-06-2015 13:42 | Door: Thijs ten Brinck

Van alle energie die Nederland in 2014 heeft verbruikt had 5,6 procent een hernieuwbare oorsprong. Een groei van 0,8 procentpunt ten opzichte van 2013, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het aandeel duurzame energie in het totale energieverbruik gepubliceerd voor 2014.

Het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiemix was in 2014 5,6 procent. Daarmee maakt Nederland als geheel een grote stap ten opzichte van de 4,8 procent het jaar ervoor. Tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan op weg naar het streefdoel voor 2020. Dan moet 14 procent van het totale energieverbruik duurzaam opgewekt zijn.

Daling van het energieverbruik

Een belangrijke oorzaak van de percentuele toename van bijna 17 procent in duurzaam energiegebruik is de daling van het aardgasgebruik in 2014. Het hele jaar was gemiddeld vrij warm, waardoor er minder vaak verwarming nodig was. Daarnaast daalde ook de verkoop van benzine, diesel en andere transportbrandstoffen.

In absolute zin steeg het aandeel duurzame energie voor warmte het meest. Vooral door een nieuwe subsidie voor op biomassa gestookte ketels in de industrie. In zowel de duurzame opwek als het eindverbruik van elektriciteit waren de verschuivingen gering.

Tegelijkertijd met de nieuwe cijfers voor 2014 herziet het CBS ook het aandeel duurzame energie in 2013. Eerder rapporteerde het bureau een percentage van 4,5 procent duurzame energie in 2013. Dat is naar aanleiding van nieuwe en verbeterde onderzoeksmethoden nu bijgesteld naar 4,8 procent.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CBS | Foto: Tim Fuller, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie