Grontmij bouwt Deense aardgascentrale om naar biomassa

hout

01-07-2015 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse ingenieursbureau Grontmij maakt bij de Deense plaats Helsingør een oude gasgestookte warmtekrachtcentrale klaar voor het gebruik van biomassa.

Het Deense bedrijf Helsingør Utilities heeft Grontmij opdracht gegeven voor het ontwerp van een nieuwe ketel, de behandeling van rookgassen en alle andere systemen voor de Helsingør-centrale. 

De stoomturbine van de warmtekrachtcentrale wordt voorbereid om naast aardgas ook op biomassa te draaien. De gecombineerde centrale levert stroom en warmte aan ruim 15.000 Deense huishoudens.

Deense transitie

“Denemarken streeft naar een transformatie in de energiesector”, zegt John Chubb, Country Managing Director bij Grontmij in Denemarken. “We zijn betrokken bij verschillende grote projecten.”

Hetzelfde team van Deense en Zweedse ingenieurs is in Denemarken al bezig met de ombouw van een grotere centrale van energiemaatschappij Dong. Die centrale verwarmt vanaf 2018 zo'n 55.000 Deense gezinnen met houtpellets in plaats van aardgas.

Het van oorsprong Nederlandse Grontmij is begin juni 2015 overgenomen door de Zweedse concurrent Sweco.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Grontmij | Foto: Oregon Department of Forestry, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie