Megazonneschoorsteen combineert wind- en zonne-energie

01-07-2015 12:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf Enviromission timmert sinds 2001 aan de weg met een nog nooit vertoond megaproject voor het opwekken van duurzame energie. Na een deal in India zijn de plannen nu concreter.

EnviroMission wil een solar updraft tower bouwen, een holle toren van meer dan een kilometer hoog. Aan de basis van de toren ligt een enorm glazen dak, enkele meters boven de grond. Hieronder warmt zonlicht de lucht op, welke vervolgens via windturbines onderin de zonneschoorsteen opstijgt.

Enviromission denkt per toren 200 megawatt te kunnen opwekken. Slechts enkele windturbines, in combinatie met de zonneschoorsteen, leveren zo het vermogen van een heel windpark. 

Kostenvoordelen

Het bedrijf ziet voor de technologie verschillende voordelen ten opzichte van zowel windturbines en zonnepanelen. Omdat de grond onder de glazen kas werkt als enorme warmtebuffer, kan de zonneschoorsteen heel voorspelbaar stroom opwekken. Ook maakt het concept naar verwachting veel meer draaiuren dan gewone zonnepanelen of windturbines.

De materiaalkosten zijn volgens Enviromission laag. De constructie bestaat voornamelijk uit glas en beton. In tegenstelling tot normale windturbines zitten de wieken en de tandwielkasten in dit concept onderin de toren, wat het onderhoud gemakkelijker maakt.

Duurzame uitdaging

De uitdaging zit vooral in de schaal van de projecten. Pas bij een enorme omvang kan een zonneschoorsteen tegen een goede prijs stroom opwekken. Afhankelijk van de locatie en het lokale klimaat heeft de ronde glazen kas een gemiddelde diameter van vijf kilometer. De toren is minstens een kilometer hoog en ongeveer 100 meter in doorsnee.

Voor het bewijzen van de haalbaarheid zijn al in het eerste proefproject grote hoeveelheden glas en beton nodig. Een kleinschaliger test heeft nauwelijks nut. Maar zonder noemenswaardige pilotprojecten is het lastig financiers te vinden.

Doorbraak

Na eerdere vertraagde of uitgestelde plannen in Australië en de Verenigde Staten, lijkt Enviromission na bijna vijftien jaar nu op weg om in India een eerste zonneschoorsteen te bouwen.

Enviromission werkt in het land samen met het Indiase bedrijf RA Solar. Dit concern heeft volgens een persbericht al een afnamecontract voorbereid met de grootste energieleverancier van India.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EnviroMission, SeeNews 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie