Boskalis zet windpark van € 1,9 mrd in Duitse Noordzee

offshore wind

01-07-2015 15:14 | Door: Thijs ten Brinck

De financiering voor het Duitse offshore windpark Veja Mate is rond. De Nederlandse specialisten Boskalis en VolkerWessels gaan de funderingen voor de 67 windturbines ontwerpen en installeren.

Het Veja Mate windpark heeft een geïnstalleerd vermogen van 400 megawatt en kost € 1,9 mrd. Eind 2016 moeten de 67 windturbines op zee, geleverd door Siemens, de eerste duurzame stroom opwekken.

De Nederlandse offshore-bedrijven Boskalis en VolkerWessels hebben een contract verworven voor de aanleg van alle funderingen. De opdracht is voor zowel Boskalis als VolkerWessels € 250 mln waard.

Buren met het Gemini-windpark

Onder andere de Duitse ontwikkelingsbank KfW en verschillende Deense pensioenfondsen investeren in het project, een van de grootste offshore windparken ter wereld. Veja Mate komt in het Duitse deel van de Noordzee, ongeveer 130 kilometer ten noorden van de Groningse Eemshaven.

Iets westelijker, 85 kilometer boven Schiermonnikoog, is het Nederlandse windpark Gemini in aanbouw. Dat is met 600 megawatt aan windturbines een nog groter project. In 2014 is Gemini door Bloomberg uitgeroepen tot het duurste hernieuwbare energieproject ooit. Bloomberg liet daarbij waterkrachtprojecten buiten beschouwing.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Recharge News, Cobouw | Foto: NHD-INFO, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie