Rotterdam haalt terminal offshore windenergie binnen

Pyloon van Sif Group voor windpark Luchterduinen

01-07-2015 18:06 | Door: Willemien Groot

De Tweede Maasvlakte krijgt een fabriek en een nieuwe terminal voor de productie en overslag van funderingen ​voor windmolens op zee. Het complex heeft een oppervlak van 42 hectare.

Marktleider Sif Group uit Roermond bouwt op de Tweede Maasvlakte een geheel nieuwe fabriek voor de fabricage van monopiles, de funderingen voor windturbines. Het complex bestaat uit een assemblage- en een coatinghal, en een terminal voor opslag en overslag van de monopiles. Het concern is onder meer betrokken bij de bouw van windmolenpark Luchterduinen van Eneco. Sif Group bedient ook de olie- en gasindustrie. De monopile-specialist investeert ruim € 40 mln in de nieuwe faciliteit op Maasvlakte 2.

De windmolendivisie van Verbrugge International uit Zeeland vestigt zich eveneens op de Tweede Maasvlakte. Verbrugge International regelt voor Sif Group de logistieke afwikkeling en de overslag van pylonen op zeeschepen.

Stevige positie

Volgens de regionale krant PZC gaat de verhuizing van het bedrijf ten koste van de windenergie-activiteiten in Zeeland. Het havenbedrijf Zeeland Seaports probeerde de nieuwe monopiles-fabriek en de terminal naar de provincie te halen. Dat mislukte tijdens onderhandelingen over de grondprijs. Vervolgens koos Sif Group voor een overeenkomst met het havenbedrijf Rotterdam.

De fabriek en de terminal, met een totale oppervlakte van 42 hectare, moeten begin 2017 operationeel zijn. Het havenbedrijf Rotterdam verwacht dat de komst van beide bedrijven de Tweede Maasvlakte een stevige positie geeft in de markt voor offshore windenergie. Om de komst van zeeschepen met een grote diepgang te vergemakkelijken, bouwt het havenbedrijf een nieuwe kade voor zeetransport van pylonen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sif, PZC | Foto: Eneco

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie