Waarom Eneco uit het Energieakkoord stapt

Jeroen de haas Eneco

01-07-2015 16:50 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Eneco zegt € 400 mln aan toegezegde investeringen in duurzame energie te schrappen. Uitvoer van de splitsingswet maakt de investeringen onrendabel.

CEO Jeroen de Haas van Eneco zei dit woensdag in een interview met BNR Nieuwsradio. Volgens De Haas worden de projecten onbetaalbaar als het energiebedrijf de energienetten moet afsplitsen van de divisie die de energie produceert.

Investeringen ter waarde van € 400 mln in duurzame energie, die Eneco eerder toezegde als onderdeel van het Nationaal Energieakkoord, staan daarmee op het spel. Volgens De Haas was Eneco een van de eerste investeerders in windenergie op zee, maar daar kan het bedrijf niet mee doorgaan als de splitsing wordt doorgezet.

Splitsingswet en duurzame energie

Om de vrije energiemarkt in Europa te bevorderen, is het de bedoeling dat energiebedrijven de distributienetwerken voor elektriciteit en gas afsplitsen. Onder meer Nuon en Essent hebben hun netwerken al afgestoten. De zelfstandige netbeheerders Alliander en Enexis hebben die nu in beheer.

De energiebedrijven Eneco en Delta hebben nog steeds zowel de energiecentrales als energienetten in eigendom. De Hoge Raad besloot recent dat de splitsing van deze bedrijven in een netwerktak en een productietak toch mag worden uitgevoerd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft aangeven dit besluit in daden te willen omzetten.

Delta en Eneco willen de netten in eigen beheer houden. Volgens de bedrijven maakt dit de transitie naar een duurzame energievoorziening makkelijker en betaalbaarder. Ook kost de splitsing volgens de energiebedrijven arbeidsplaatsen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BNR, RTL, FD | Foto: Eneco 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie