Verslaat Sony Tesla met Tetrisbatterijen?

Tetris

08-07-2015 09:58 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlander Henk Rogers, mede-ontwikkelaar van het computerspel Tetris, brengt samen met Sony een nieuw thuisaccu-systeem op de markt. Het is een alternatief voor de Powerwall van Tesla.

Henk Rogers brengt met zijn bedrijf Blue Planet Energy Systems de door elektronicaconcern Sony ontwikkelde lithium-ijzer-fosfaat-accu’s op de markt. Onder de naam Blue Ion is het energieopslagsysteem vanaf 1 augustus te koop op Hawaii.

Rogers wil volgens de Amerikaanse nieuwszender KITV geen financiële details bekendmaken. Wel zegt hij dat de accu, met een capaciteit van 20 kilowattuur, ongeveer evenveel kost als vergelijkbare systemen.

Indepence Day

De door Sony ontwikkelde lithium-ijzer-fosfaat-accu (LFP) wordt door zijn interne chemie minder warm dan vergelijkbare systemen. Rogers geeft tien jaar garantie en zegt dat de accu’s 20 jaar mee moeten gaan.

Rogers, die tegenwoordig op Hawaii woont en de licentierechten op het computerspel Tetris bezit, heeft het systeem in zijn eigen huis een jaar lang getest. Op Indepence Day (4 juli) vierde hij dat zijn familie een jaar lang onafhankelijk van het elektriciteitsnet leefde. Met drie Blue Ion-accu's, een dak vol zonnepanelen en twee Tesla’s voor de deur is de familie Rogers geheel zelfvoorzienend.

De drie keer 20 kilowattuur aan opslagcapaciteit was volgens Henk Rogers bij nader inzien overdreven. “We waren de eerste gebruikers, en ik wilde niet zonder stroom zitten”, zegt hij. Voor een normaal huishouden is één Blue Ion-system volgens hem voldoende. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: KITV, Blue Planet Energy Systems | Foto: k.steudel, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie