Eneco steekt € 100 mln in duurzame innovatie en start-ups

Eneco Toon

08-07-2015 12:30 | Door: Erik Verheggen

Eneco Groep start met een nieuw bedrijfsonderdeel dat zich volledig richt op innovatieve energieprojecten, partnerships en samenwerking met energiestart-ups.

Met de oprichting van Eneco Innovation & Ventures wil het bedrijf de overgang naar een duurzame energievoorziening versnellen. Het onderdeel wordt onder meer verantwoordelijk voor de samenwerking met jonge partnerbedrijven als Nerdalize, Peeeks en Sustainer Homes en de internationale lancering van de slimme thermostaat Toon met partner Quby.

"De energiewereld verandert sneller dan menigeen denkt"

“De energiewereld verandert sneller dan menigeen denkt”, zegt Eneco-CEO Jeroen de Haas in een persbericht. “Er zijn nu al 200.000 huishoudens die zelf stroom opwekken met zonnepanelen en iedere dag komen er honderden bij. Tegelijkertijd kookt, doucht en rijdt een snel groeiend aantal Nederlanders op elektriciteit in plaats van op gas of benzine. En introduceren nieuwe spelers als Tesla een batterij waarmee je overtollige zonnestroom op kunt slaan.”

De Haas wijst op de slimme thermostaat Toon, die inmiddels in 130.000 huishoudens aan de muur hangt. “De snelle opmars van technologie versterkt de kansen voor onze missie, duurzame energie voor iedereen”, zegt hij. “Daarom gaan we meer tempo maken om die kansen te benutten en de energietransitie te versnellen, met technologie als grote aanjager.”

€ 100 mln

Eneco zoekt bewust de samenwerking met jonge energie-ondernemers op. Het bedrijf verwacht de komende jaren zo'n € 100 mln in innovatie en start-ups te investeren. Hans Valk, voorheen directeur van Eneco Consumenten, gaat leiding geven aan de ongeveer dertig medewerkers van Eneco Innovation & Ventures. “We zijn daarbij realistisch: lang niet alle initiatieven zullen de eindstreep halen. Maar de initiatieven die dat wel doen, zullen voor onze klanten en voor de energietransitie absoluut het verschil maken.”

"Lang niet alle initiatieven zullen de eindstreep halen"

De aankondiging volgt op de stap van Eneco om € 400 mln aan toegezegde investeringen in duurzame energie te schrappen. Uitvoer van de splitsingswet maakt de investeringen onrendabel, zegt het bedrijf.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Eneco | Foto: Eneco

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie