Multinationals beheersen smart-grid, consument genegeerd

Multinationals beheersen smart-grid, consument genegeerd

15-11-2012 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De overheid begrijpt weinig van het stroomnetwerk van de toekomst, het smart grid, en trekt zijn handen er vanaf. Multinationals bepalen daarom hoe het smart grid eruit zal zien. Gevaarlijk?

Dat concludeert Robin Hoenkamp, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, op basis van haar onderzoek naar wet- en regelgeving rondom smart grids. Deze slimme energienetwerken worden steeds belangrijker, omdat het huidige energienet niet is ingericht op hernieuwbare energie. Dit kan problemen opleveren wanneer consumenten dankzij bijvoorbeeld zonne-energie ook producenten worden. Smart grids bieden hier uitkomst.

Multinationals zijn volgens Hoenkamp namelijk de enigen die invloed hebben op de totstandkoming van smart grids . “Behalve grote bedrijven heeft niemand invloed op standaardisatie van smart grids.” De overheid heeft weinig kaas gegeten van de technische details van een smart grid, hierdoor heeft de overheid de neiging haar handen van het thema af te trekken en het over te laten aan grote bedrijven die er al wel veel over weten.

Behalve grote bedrijven heeft niemand invloed op standaardisatie van smart grids. Robin Hoenkamp, promovenda.

Reguleren vraag en aanbod

Smart grids spelen een belangrijke rol bij de transitie naar hernieuwbare energie. Dankzij ‘slimme’ technologieën  zoals een slimme meter wordt de energievraag en –aanbod gereguleerd. Als er veel aanbod is van bijvoorbeeld zonne-energie, maar er is minder nodig, dan regelt de slimme meter dat de overtollige energie het energienet op kan, of bijvoorbeeld wordt opgeslagen in je elektrische auto. Als er weinig vraag is dan kan diezelfde elektrische auto weer gebruikt worden voor de levering van energie. Dus in plaats van een ‘domme’ meter waar we slechts informatie vanaf lezen, is een meter nodig die anticipeert op onze energievraag.

Het is de bedoeling dat we in Nederland per in 2014 allemaal een slimme meter krijgen aangeboden van onze energieleverancier. De introductie van de slimme meter is echter niet zonder discussie.  In Nederland kwam de slimme meter na een actie van de Consumentenbond negatief in de aandacht door de inbreuk op privacy die de meter zou maken.

Consument genegeerd

Maar behalve mogelijke inbreuk op de privacy constateert promovenda Hoenkamp nog meer problemen doordat bedrijven een dominante rol hebben. Bij de totstandkoming van smart grids hebben multinationals vooral oog voor technische en commerciële aspecten. “De consument wordt genegeerd”, aldus de promovenda tijdens haar presentatie bij TEDx Utrecht vorige week.

Hoenkamp denkt verder dat commerciële belangen out of the box denken en innovatie in de weg zitten. “Innovatie vindt bij nieuwe bedrijven plaats, niet bij de gevestigde orde. Als de grote bedrijven op dezelfde voet doorgaan is er geen ruimte voor creatieve oplossingen. Creatieve ideeën moeten rol hebben in proces van standaardisatie, alleen dan kunnen we de weg voor duurzaamheid vrij maken.”

Innovatie vindt bij nieuwe bedrijven plaats, niet bij de gevestigde orde. Robin Hoenkamp.

De promovenda vindt het wel belangrijk dat er een minimum set van regels is, maar zoals het systeem er nu uitziet laat dit weinig ruimte voor creatieve oplossingen van kleinere spelers.

Foto: James Provost

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie