Festivalorganisatoren in actie voor duurzame NDSM-werf

NDSM-werf Koningsdag 2015

09-07-2015 09:03 | Door: Chris Thijssen

Een 100 procent zelfvoorzienende, duurzame NDSM-werf. Dat is wat de eigenaren van geWoonboot willen bereiken. Met het initiatief NDSM Duurzaam in actie! gaan ze de samenwerking aan met diverse festivalorganisatoren.

De eerste stap is om de milieu-impact van de evenementen op de werf in 2015 inzichtelijk te maken. Hiervoor slaat vergader- en traininglocatie GeWoonboot de handen ineen met Green Events Nederland, Urban Tribes en tien andere festivalorganisatoren. Ze krijgen daarbij ondersteuning van Stichting NDSM-werf. 

Convenant

De presentatie van het initiatief vindt plaats op 11 juli tijdens het Over het IJ Festival op de NDSM-werf. Tijdens Sail Amsterdam in augustus ondertekenen de deelnemende festivalorganisatoren het convenant Duurzaamheid. Een van de doelstellingen van de initiatiefnemers is een eigen stroomvoorziening uit hernieuwbare bronnen. NDSM Energie heeft begin dit jaar een aanvraag ingediend voor de bouw van een windpark.

Duurzame werf

Het idee voor een 100 procent zelfvoorzienende, groene werf bestaat volgens de initiatienemers al lang. Ze streven naar eigen zeggen naar een werf die draait op zelfopgewekte energie, 'waar elektrische pontjes naartoe varen'. Daarnaast zou het terrein moeten uitgroeien tot een locatie voor afvalvrije en energieneutrale evenementen.

“Wij zijn ervan overtuigd een duurzame werf te kunnen realiseren”, schrijven de initiatiefnemers in een persbericht. “Wij geloven dat dit kan worden versneld door kennisuitwisseling tussen festivalorganisaties, communicatie naar hun festivalbezoekers en afspraken op het gebied van duurzaam produceren.”

De NDSM-werf is een laboratorium voor creatie, cultuur en stedelijke ontwikkeling in Amsterdam-Noord. Het terrein trekt met evenementen jaarlijk een half miljoen bezoekers.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: GeWoonboot | Foto: Jan Willem Groen, via Stichting NDSM-werf

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie