Deepwater Energy bouwt waterkrachtcentrale bij Doesburg

Oryon Watermill

09-07-2015 12:13 | Door: Willemien Groot

Het Arnhemse bedrijf Deepwater Energy gaat een waterkrachtcentrale bouwen bij de Doesburgse stuw in de Oude IJssel. De Oryon Watermill haalt elektriciteit uit langzaam stromend water.

Het is volgens het waterschap Rijn en IJssel economisch haalbaar om de bouw van de innovatieve Oryon Watermill goed te keuren. Het Arnhemse bedrijf Deepwater Energy ontwikkelde een ouderwets schoepenrad, dat niet rechtop staat, maar plat op de rivierbodem ligt. 

De kleine waterkrachtcentrale wekt stroom op bij een laag verval. Ook is de energie van stromend water of uit getijdenstromingen voldoende om elektriciteit te leveren. Het concept is daardoor in Nederland goed toepasbaar in stuwen en rivieren. Door de modulaire opbouw is de installatie volgens Deepwater Energy heel precies af te stemmen op de lokale omstandigheden.

Het waterschap Rijn en IJssel begeleidde eerder een pilot met de Oryon Watermill bij het Gelderse Ulft. De proefopstelling met de liggende watermolen heeft volgens het waterschap voldoende aangetoond dat het principe werkt. De waterkrachtcentrale leverde voldoende elektriciteit en voldeed aan de eisen voor visvriendelijkheid.

De Oryon Watermill bij Doesburg gebruikt het verval in de stuw tussen de Oude IJssel en de Gelderse IJssel. De centrale levert stroom aan 300 tot 400 huishoudens. De bouw van de installatie begint in de herfst van 2016.

Bekijk een filmpje over de Oryon Watermill:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Oryon Watermill | Foto: Oryon Watermill

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie